Verslag 2016 editie

Pieter van Mechgelen wint de 10 editie van de spectaculaire Oost Europa Rally.

Als offroad liefhebber moet je de OER gereden hebben, wat was het weer een geweldig mooie week. Het met zon overgoten Tatra gebergte ontving ons met open armen en bij de keuring zat de sfeer er al zo goed in dat het bier te rijkelijk vloeide, een groot feest nog voordat we gestart waren, kan het mooier. De OER heeft ook weer bewezen dat vriendschap, gezond verstand en motorbeheersing je tot winnaar maken. In het digitale klassement bewijst Harm van foto Boezerooy dat vriendschap bestaat. Zijn eerste taak was om de 70 Jarige Jan Krol te begeleiden, maar als zijn vriend Roelf Hummel zich zelf keer op keer bewijst door een etappe te winnen staat Harm Roelf bij op de moeilijke stukken. Prachtig om te zien.

Tijdens de eerste dag wordt het al duidelijk. het een kunst om alle waypoints aan te doen, favorieten laten punten liggen, IIIIAAAA het feest is begonnen. Na de tweede dag over de heerlijke zandpaden van Hongarije lijkt Robert Weijers of Bert Veenje de rally te gaan winnen, terwijl bij het eerste klimmetje in Roemenië duidelijk wordt gemaakt dat de OER niet voor mietjes is! We rijden prachtig door glooiend landschap en in de dorpjes waar de tijd 50 jaar heeft stilgestaan worden we als helden onthaald en volop gefotografeerd. Roemenië is gewoon het mooiste land van Europa punt uit. Dag 3 komt Robert vol in aanvaring met een koe en verliest hierdoor de aansluiting in het klassement.

De special over de mysterieuze berg is geweldig mooi om te rijden. Dick Luiten geniet volop de Belgische vrienden ook en hebben vleugels gekregen en weten verdorie de special te winnen.

Peter ten Hoor en Ruud Nachtegaal bemannen samen een Buggy. Hoe ze het doen weet ik niet maar ze komen overal en Ruud navigeert echt op de meter nauwkeurig door de special, hun vriend Erwin Dekker offert zich volledig op en waakt als een engel over hun. Tijdens het laatste stuk naar Targu Mures wordt Alex weer verliefd op de Rally Sport, Gerjan zegt hij bij jouw geen gelul en de waypoints kloppen gewoon wat een top rally. Wij komen regelmatig beren tegen maar het OER mens Alex maakt gewoon even een foto, Ik bliev hier wohne  zegt Alex het is hier zo prachtig, zo horen mens en dier te leven.

Als wij aankomen is Sjef Bloks samen met team Pater alweer in het bivak en staan dankzij Sjef onze spullen alweer klaar. En dan het service team waarin de familie Pater centraal staat, wat een top gasten zijn dat dan. Zij hadden de motoren en quads van de deelnemers al gerepareerd voordat de deelnemers gedoucht waren. De broers Erik en John Pater zijn ware vrienden zij helpen elkaar door de lastige passage, trouwens ik heb nooit geweten dat een quad door zo diep water kon. Niet zeuren gewoon goan is hun motto. Bij het avondeten krijgen we vooraf een echt heerlijke forel, Uiteraard lust niet iedereen vis. Maakt niks het hoofdgerecht bestaat uit een schnitzel. Uiteraard geen combinatie maar we hebben gesmuld!

De sweeperauto bemand door Peter van Meer en Dinand onze Ambulancier gaan de volgende morgen alweer vroeg op pad om de EHBO CP te bemannen, Wat een helden zijn dat geen enkele klacht maar juist blijde gezichten daar ze volop van het land en de deelnemers genieten. Andre Struis is nog zo een top gast, hij staat met het donker al op, om de EHBO quad in positie te brengen, daarnaast is hij een echt techneut en houdt Alex in de race. Dag 5 was weer een juweel echt heerlijk navigeren door ontzettend grote bossen en uiteraard gewoon boven de boomgrens de berg over, heerlijk spelen in de sneeuw, wij hebben gewoon de mooiste sport die er bestaat.

Dag 5 is gelukkig een rustdag, hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt, gewoon lekker ontwaken in de zon, een beetje bijkletsen met de rest en middags de berg op.  8 deelnemers weten de top te bereiken, het is hier zo prachtig, Alleen als je er geweest bent ken je dit gevoel. Wouter van Duijn verrast vriend en vijand en zet zijn motor gewoon op de top neer, Navigeren is niet echt mijn ding, maar opgeven dat nooit lacht hij!

Dag 6 nemen we met heerlijk weer afscheid van Roemenië echt een ieder is onder de indruk. De vrienden Bas Jacobsen en Erik Ballast verdienen een lintje, de route voert je bewust langs zigeuner dorpjes, maar zij stoppen gewoon en gaan met de bevolking op de foto, Echte OER mensen ik ben trots op ze voor hun heb ik de OER uitgezet.

In de rally klasse is niks zeker tot aan de finish. Bert Veenje navigeert goed genoeg en het lijkt erop dat hij de OER gaat winnen, echter waren we het Belgische 3tal Pieter van Mechelen, Nick Janssens en Koen Maes even vergeten, De OER was hun eerste Rally en konden nog niet navigeren, na uitleg en  instellen van de gps waren ze vooral leer gierig. Niks achter elkaar aanrijden, gewoon zelfstandig vol adrenaline door de special, ze vonden het geweldig, Koen raakte een keer volledig de weg kwijt en moest via de weg naar het bivak. Nick crosst op het hoogste nationale niveau en geeft werkelijk rijles. In de laatste special genaamd het enge Bos wordt de rally beslist. Siebe Kinderman maakt geen enkel fout en rijdt in een record tijd naar de finish.

Achter hem wordt er in het bos gefluisterd. Ze willen hun positie niet verraden, waypoint missen betekend ernstig verlies. Bert Veenje staat nog op de eerste plaats en wordt geholpen door de nr.2 digitaal, Dick Luiten. Dick is een echte enduro crack en staat zijn mannetje, echter met het waypoint hebben ze geen geluk. Robert Weijers loods zijn vriend Gerard van Sevink quads in Halle snel door het bos. Onze Belgische vrienden maken het feest compleet. Koen pikt aan bij een snelle Tripy rijder en weet hierdoor de schade beperkt te houden. Nick doet het alleen en heeft werkelijk het hele bos en alle valleien gezien, ha ha Wat een kracht patser. Pieter daar in tegen maakt geen enkele fout en navigeert in een record tijd naar de overwinning. De relaxte sfeer het ontdekken van Oost Europa en de spanning en ontspanning van het offroad rijden maken de OER tot een groot feest en voor elk niveau.

Siebe Kinderman en Jan Krol zijn rasecht Friezen en geven echt nooit op, volgens hun is „Fryslan boppe en Grün in de gruppe“  volgens mij betekend dat “het mooiste uit Friesland is de trein naar Groningen” Ha Ha. Wat een top week met echt super deelnemers .Wim Fokkema is 59 jaar en geeft nooit op, in het gladde bos wordt ik door beginners vervloekt. Het Belgische team glijdt hier zelfs regelmatig onderuit maar Wim geeft gewoon vol gas en met een knal rood hoofd komt hij het bos uit. Best glad lacht hij!

Op de laatste dag regent het pijpen stelen, nul en geen klachten, Frits Rebel doet in een beheersbaar tempo gewoon alle waypoints aan. Boven op de berg is het steen koud, ik overleg met Frits, Erik, John en Erwin, ze willen de route afmaken, wat een top gasten Erwin Dakker krijgt een grijns op zijn smoel die er niet meer van af wil, wat geweldig rijden hier, gewoon de berg over. Go go go. John steekt gewoon een woest kolkende rivier over met een 2 wiel aangedreven quad. Zijn broer Erik krijgt ook al vleugels en gaat als een volleerd endurist door de special. Zelf schiet ik met hoge snelheid van het pad af het bouwland in. Geweldig ik had meteen weer grip geluk is met de dommen! En Frits is nooit ver weg sterker nog hij is gewoon voor ons uit.

De afsluitende BBQ was weer meer dan gezellig geen enkel klacht, er worden alweer plannen gemaakt voor een volgend evenement. De Belgen hebben Nederland op een uiterst sportieve manier verslagen en een ieder gunt hun de overwinning. De eerste nieuwe motor en Quad is ook alweer besteld. Motorsport verbroederd !!!

Mannen bedankt het was meer dan Geweldig.

Uitslag rally klasse:

1ste Pieter van Mechgelen.
2de Bert Veenje.
3de Nick Janssens.

1 Van Mechgelen-Claessen Pieter KTM 450
2 Bert Veenje KTM 450
3 Janssens Nick Celine J KTM 450
4 robert weijers Raptor 700
5 Maes Koen Maria J KTM 450
6 Erik Ballast KTM 690
7 bas jacobsen KTM 450

Uitslag digitale klasse:


Roelf heeft er hard voor moeten knokken, Dick zat hem echt op zijn huid, Hulde Roelf je hebt het verdiend.

1ste Roelf Hummel.
2de Dick Luiten.
3de Harm Boezerooy

1 Roelf Hummel KTM 500
2 Dick Luiten KTM 450
3 Harm Boezerooy KTM 500
4 Gerard Sevink Polaris 800
5 Siebe. Kinderman Husqvarna 610
6 Wouter van Duijn Husaberg 450
7 Wim Fokkema KTM 450
8 Frits Rebel CanAm XP
9 Erik Pater Husqvarna
10 John Pater Raptor 700
11 erwin dekker Grizly 700
12 Peter ten Hoor Polaris RZR
13 Jan Krol KTM 500

Inschrijf Lijst OER 2016 editie

1 Erik Pater RAPTOR 700
2 John Pater Husqvarna
3 Gerard Sevink Polaris
4 robert weijers RAPTOR 700
5 Wouter van Duijn Husaberg FE 450
6 Michiel de Ruijter KTM450EXC
7 Siebe. Kinderman husqvarna te 610
8 Roelf Hummel KTM 500
9 Jan Krol KTM 500
10 Harm Boezerooy KTM 500
11 Bert Veenje KTM EXC 450
12 Dick Luiten KTM 500
13 Gerjan Leppink. WR450
14 Frank Bos KTM 500
15 Jan Foppen Can Amm
16 Ruud Nagtegaal Polaris
17 P ten Hoor Polaris RZR
18 erwin dekker Grizly 700
19 Van Mechgelen-Claessen Pieter KTM 450
20 Janssens Nick Celine J Husqvarna 450
21 Maes Koen Maria J KTM 450
22 Erik Ballast KTM 690
23 bas jacobsen KTM 450
24 Frits Rebel CanAm Outlander
25 Dinand Stevens WR450
26 Adriaan Fokkema KTM 500
27 André Struis
28 Wouter vd Graaf Honda 450
29 Alex van Ginkel KTM 690
37 Sjef Bloks Org
38 Peter van Meer Org
30 Rob Brink STP
31 Bram Pater STP
32 Jos van Dalen STP
33 Jerry Rietveld STP
34 Guido Wijnhoven STP
35 Bart  Brosky STP
36 Geert van der Tweel STP

Meer weten over onze evenementen?

Neem dan contact op met Gerjan.

Stuur Gerjan een bericht

Of bel voor meer informatie
+31 (0)6 51 31 01 38