verslag 2014 editie

Jeroen Gerrits wint de zwaarbevochten Oost Europa Rally.

De 2014 editie van de OER was gewoon weer top, wat was het prachtig! Bij aankomst liet het Tatra gebergte zich op zijn mooist zien. Geheel volgens schema was een ieder om 19.00 uur al gekeurd en werd het al duidelijk: de deelnemers waren serieus en hadden er zin in. De volgende morgen ontwaakten we met  klapperende ramen, rukwinden en ijskoude regen. De deelnemers werden nerveus, maar eenmaal voorbij TC1 werd het heerlijk weer en ging een van de mooiste offroad motorrally’s van start.

In de eerste special liepen vooral de favorieten straftijd op. Tja, de OER is anders, niks 200km vol op het gas maar gewoon knokken voor elke meter. Motorbeheersing, een goed humeur en vooral je verstand gebruiken, maken dat je een Leppink Adventure event kan winnen.  De Hagenaar Karel bemande de CP en kon van grote afstand al zien welke deelnemers het roadbook ‘right into field’ namen. Het gros volgde gewoon de sporen en het pad om zo in de armen van Karel te rijden. Karel genoot van alle protesten en hield zijn rug recht, echt geweldig om te zien! TC2 lag na 2 ronden voor de Hollanders op een wel erg spectaculaire crossbaan. Loodrecht omhoog en omlaag, als je dat had overleefd voelde jij je een ware held. De straftijd was alweer vergeten en je kreeg een grijns op je smoel die er niet meer af te krijgen was! Wat een prachtsport hebben wij toch.

Dag 2 had een Hollands tintje met een special over zandpaden. Team Dongen met kopman Adriaan Wijnen liet hier even zien hoe er moest worden gereden. Adriaan reed superstrak en snel, dat was geweldig om te zien. En als je dan ook nog op een na alle etappes weet te winnen, dan ben je ‘een grote’. Maar ook de Peelrijders gingen als de brandweer, er was een waar gevecht gaan de tussen Jeroen en Paul. De rallyklasse kende elke dag een andere winnaar. Onder andere Richard Haarmans, Jeroen Gerrits, Paul Sesink en Nick Lines wisten etappes te winnen. Het werd duidelijk, we hadden te maken met erg pittige deelnemers. Maar de OER is ook voor mindere goden goed te doen. Onze ambulancier Dinand is geen offroad held, maar ook hij ging met een ‘big smile’ en superstrak over de prachtige tracks. Om 12.00 uur trok de karavaan Roemenië in. Roemenië kent nog een heuse grenscontrole, echter had Nick Lines als Nieuw-Zeelander geen benul van paspoorten en dat leverde toch even een spannend uurtje voor hem op. Wouter de Graaff is naast een supermonteur ook nog eens een rallyverslaafde pur sang. Zijn hoofdtaak was de technische begeleiding in het bivak. Omdat alle deelnemers de spullen goed voor elkaar hadden, had Wouter weinig te doen en bemande hij op zijn Honda met veel plezier de ‘hidden CP’s’. Helaas voor Wouter waren zowel het weer als de deelnemers te goed, zodat een ieder de eerste Roemeense berg gewoon kon op rijden. Oké, sommigen hadden de koppakking goed lek, maar dat hoort bij de LA events.

Bart Westerink vindt het geweldig terwijl Paul Sesink flink op de huid zit van Jeroen Gerrits!

Dag 3 was een juweel om nooit meer te vergeten. De special met de naam ‘de mysterieuze berg was snel maar mede door de grote hoogteverschillen verzuurden je armen en de nodige rivier doorwadingen zorgden ervoor dat je wakker moest blijven. De deelnemers vonden het weer helemaal geweldig, ook erg mooi om het verschil in rijtechniek te zien. De een reed vol het water in, wat angstige momenten opleverde, de ander reed er voorzichtig in maar kwam vervolgens in de problemen door teveel gas te geven. Slechts een enkeling tokkelde rustig door het water naar de overkant. Met het quadteam uit Weesp is het altijd lachen, zij deden massaal bommetje, echt geweldig om te zien!

Wouter laat zien hoe het moet, terwijl het quadteam Weesp laat zien hoe een bommetje werkt.

Na de special kregen de rijders een van de mooiste routes uit hun rallycarrière voorgeschoteld. Heerlijk slingeren door een wijds heuvellandschap waar de vrijheid gewoon kon worden gevoeld. Omdat de track nog niet droog was, werd het heftig om te rijden. Spekglad was de route, geweldig om mee te mogen maken. Hier leerde je verdorie pas motorrijden. Lekker de voeten op de stepjes en blijven zoeken naar tractie. De quads waanden zich hierdoor in een waar paradijs. Probeer maar een mooier stuk op deze planeet te vinden waar je met meer plezier kunt quadrijden, IIIAAAAA! In Roemenië waren we echt welkom, er waren zulke lieve mensen en omdat de paarden, schapen en koeien gewoon loslopen op de megagrote begrazing gebieden, was er niemand bang voor ons. Wat is er mooier om gewoon rustig door een kudde te rijden terwijl de herder vrolijk zijn hand opsteekt. Trouwens, het land zit nog vol met wilde dieren. Zo heeft het team Quadwinkel.nl het avontuur van hun leven beleefd. Een grote, vette, bruine beer kon niet wennen aan de pracht CanAm quads en stak daarom op slechts 10 meter voor hen het pad over, op zoek naar een veiligere plek. Waar maak je dit nog mee?

Eenmaal in Targu Mures aangekomen, werkten de rijders en de monteurs tot diep in de nacht door om het materiaal weer klaar te maken voor de volgende dag. 300 kilometer door niemandsland is niet makkelijk, maar de bezemwagen was natuurlijk geen optie. Dag 4 begon met een WRC-achtige special van 100km lang. Hier viel niets te winnen, de truck was hier juist om uit te rusten om de afsluitende grote verdwaalspecial tot een goed einde te volbrengen. Joanna, een journaliste uit Polen, stond haar mannetje. Snelheid had ze genoeg maar helaas verloor zij in dit stuk 20 minuten door verkeerd navigeren

Nick Lines, de journalist uit Nieuw Zeeland, had snelheid genoeg maar was alleen maar auto rally’s gewend. Maar hij leerde elke dag beter navigeren en wist verdorie dan ook nog een special te winnen. De journalisten vonden het geweldig; dit was een rally en vakantie ineen, ze konden werkelijk niets negatiefs vinden aan de Oost Europa Rally. Terug naar de WRC special: het Ipatec team, bekend van Dakar maar bovenal de WRC Rally’s, was met de OER meegegaan om meer ervaring met de diverse terreinomstandigheden te krijgen. Zij vonden het zo mooi dat ze er serieus voor gingen. Het WRC gedeelte was voor hen een kolfje naar hun hand en verdorie, zij snapten de LA grappen al snel. Zij gingen juist van het gas af en gingen als een speer door het grote verdwaalgedeelte. Probeer die gasten dan maar eens te kloppen! Toen zij op de rustdag ook nog eens al tokkelend de Behego top haalden, kon hen de overwinning bij de quads niet meer ontgaan.

Ipatec racing team van Dennis en Rene Kuipers

Wat hebben we genoten op de rustdag. De Bergwereld bij Carlibaba is zo mooi en werkelijk een ieder was volop aan het spelen en genieten. Wat rustdag? Meer dan de helft haalde gewoon de top en genoot totdat van de offroad sport in dit heerlijke land totdat het donker werd. En toen DJ Wouter en Mark in de avonduren plaatjes gingen draaien, ging niemand slapen maar tot in de vroege uurtjes met de voetjes van de vloer!

Dag 6 : De organisatie hoopte echt op onweer met een bak water in de special genaamd ‘het enge bos’. Deze dag begon goed en de route liet je kennismaken met het echte Roemenië. De echte doorzetters namen zelfs met de quads de loophangbrug over de rivier, wat een heerlijke dag weer! Eenmaal bij TC1 aangekomen is de wens van de organisatie uitgekomen. De special was spekglad en de rust moet worden bewaard om de posities te behouden. Wouter had zich als CP in ‘het enge bos’ verstopt. Hij was alleen op cap te bereiken en stond ook nog eens op een gladde helling. Routeopener Bart zette enthousiast een toptijd naar TC2, dus het spel ging beginnen. Mike van 22 jaar oud stond op de derde plaats, helaas was deze proef te zwaar voor hem. Samen met Kevin, de andere jonge hond, vocht hij zich door de special. Dit tweetal hield vol en kwam doodvermoeid aan de finish. Weg klassement, maar geen nood, ze waren een geweldige ervaring rijker. In de roadbook klasse miste Diederick een waypoint en kwam zelfstandig niet meer op de track. Ook voor Diederick gold ‘bye bye derde positie’. Om aanhaken te voorkomen, moesten de 5 best geklasseerden om de 15 minuten starten. Hierdoor moest er tot de laatste minuut worden geknokt voor de overwinning. Sjiel stond 4de maar schoot samen met drie anderen Diederick te hulp. Hoe mooi is dat! De organisatie gaf de vier helpers 15 minuten terug, waardoor Sjiel de derde plaats over mocht nemen. “Altijd startnummers vermelden” roept Gerjan en wat doet hij zelf? Hij gaf aan Wilma de namen door met als gevolg dat er bij de verkeerde Frank 15 minuten werd afgetrokken. Een deelnemer vond dit niet prettig en begon om zich heen te zeuren dat er geen reet van klopte. Gelukkig werd dit ons gemeld en vond Wilma al snel de gemaakte fout.

De winnaars Jeroen Gerrits, Paul Sesink en Sjiel Lemmens. De Nieuw Zeelander Nick Lines wist etapes te winnen, helaas had hij een paar slechtere dagen anders had hij het Jeroen echt moeilijk gemaakt

Dag 7: het klassement was gemaakt, er restte de deelnemers de komende dagen alleen nog alle waypoints te halen. Wij reden door een gebied waar het onweer stevig had huisgehouden. Het parcours was zeiknat en de Hongaarse zandpaden stonden blank. Gelukkig konden de motoren er mooi omheen sturen en hadden de quadpiloten goede regenpakken. Het laatste waypoint lag op een helling in het bos. Dit was niet door iedereen te halen met als gevolg weer een ander klassement. Een ieder kwam in opperbeste stemming in Slowakije aan en dacht de OER te hebben gereden. Helaas, helaas, op de laatste dag werd de boel geneutraliseerd. De routeverkenners Wouter en Bart gaven aan dat er geen doorkomen aan was. Het was een groot slagveld van bomen. Over tientallen kilometers waren de bomen als luciferhoutjes afgeknapt. Ook de wegen waren afgesloten waardoor er 200 kilometer asfalt overbleef. Het was koud en het regende hard, sterker nog, boven op de pas hebben de eerste rijders sneeuw gehad. De mannen zonder goede kleding hebben mega afgezien. Gelukkig bereikten ze allen de warme douche en sauna, waardoor vermoeid maar voldaan aan de terugreis kon worden begonnen.

Er zijn teveel mensen bij dit evenement betrokken geweest om een ieder te kunnen noemen, maar wat ben ik trots op de organisatie! Sjef en Piet die het is gelukt om elke avond op tijd binnen te zijn. De perfecte sluitrijders Antal en Dinand en Patrick die overal te hulp waar nodig was. Bart en Wouter gingen er vol voor om de deelnemers straftijd te bezorgen. Wilma en Harrie waren overal waar ze moesten zijn, wat hebben zij afgezien op de mooiste bergtop die er bestaat. Roy en Karel, zij gingen voor de lol mee maar hielpen volop. Maar ook alle deelnemers: hartelijk bedankt, jullie waren geweldig! Voor mij waren de organisatie en de deelnemers gewoon een groot team. Hulde, waar maak je dit nog mee?!

En dan de wedstrijd, deze was echt spannend. De organisatie probeerde alles om de best geklasseerden straftijd te bezorgen. We lieten de kemphanen zelfs om de 10 minuten starten. De winnaars hebben bewezen dat je door kameraadschap, motorbeheersing en vooral continu oplettend de juiste beslissing te nemen (en dat alles op snelheid), de OER kunt winnen. Verdorie, dan heb je toch gewoon de bekers verdiend!

Winnaars roadbook klasse:

1) Jeroen Gerrits

2) Paul Sesink

3) Sjiel Lemmens

Winnaars digitale klasse:

1) Adriaan Wijnen

2) Peter Jansen

3) Mark Overberg

 

Winnaars digitale klasse quads:

1) Edgar Nijhuis

2) Dennis Kuipers

3) Rene Kuipers

 

Totaal resultaten roadbook klasse:

1 Jeroen Gerrits

2 Paul Sesink

3 Sjiel Lemmens

4 Diederick van Haselen

5 Frank Jurrissen

6 Nick Lines

7 Richard Haarmans

8 Peter van Workum

9 Raymond Koldewijn

9 Joanna Modrzewska

10 Eric Bonvanie

10 Huibert Verboon

12 Auke Bosscher

13 Norbert Terhorst

 

Totaal resultaten digitale klasse:

1 Adriaan Wijnen

2 Peter Jansen

3 Mark Overberg

4 Edgar Nijhuis

5 Dennis Kuipers

6 Rene Kuipers

7 Mike Gruijters

8 Ralph Hendrickx

11 Frank Callaert

12 Dennis Boomgaards

13 Bas Driesprong

14 Jeffrey Polderman

15 Edwin Buitendijk

15 Christiaan v.d. Hout

17 Richard Buitendijk

17 Patrick Buitendijk

19 Hendrik van Winkoop

20 Olivier Brouwer

21 Evert Brom

22 Andre Hanemaaijer

23 Maarten Kool

24 Alexander Lampe

25 Ad Jansen

26 Rudy Reekers

26 Kevin Reekers

 

Startlijst OER 2014:

 

Ralph Hendrickx 1 ktm exc 500

Frank Callaert 2 ktm

Bas Driesprong 3 KTM 690

Dennis Boomgaards 4 KTM 450 Six days

Sjiel Lemmens 5 ktm exc 300

Jeroen Gerrits 6 Yamaha WR450F

Mike Gruijters 7 moter

Auke Bosscher 8 Yamaha TTR600

Peter van Workum 9 ktm 450

Eric Bonvanie 10 Can AM

Raymond Koldewijn 11 Can Am

Rudy Reekers 12 KTM 500 exc

Kevin Reekers 13 KTM 450 exc

Huibert Verboon 14 Yamaha

Paul Sesink 15 ktm 450

Mark Overberg 16 ktm exc 300

Alexander Lampe 17 G450X

Maarten Kool 18 G450X

Norbert Terhorst 19 Yamaha TTR600

Frank Jurrissen 20 ktm 450

Edwin Buitendijk 21 Can AM

Richard Buitendijk 22 Can AM

Olivier Brouwer 23 Can AM

Patrick Buitendijk 24 KTM 525 XC

Evert Brom  25 CanAm Renegade 1000

Hendrik van Winkoop 26 quad

Andre Hanemaaijer 27 Can am Outlander 1000

Jeffrey Polderman 28 Can am

Diederick van Haselen 29 KTM 530

Peter Jansen 30 KTM 300 EXC

Ad Jansen 31 ktm

Adriaan Wijnen 32 ktm

Richard Haarmans 33 ktm

Edgar Nijhuis 34 can am

Rene Kuipers 35 Can Am

Dennis Kuipers 36 Can Am

Christiaan v.d. Hout 37 quad

Roy van Leeuwen 38 Service

Joanna Modrzewska 39 hus 530

Nick Lines 40

Antal Verschuuren 41 BETA 300

Bart Westerink 42 HUS 300

Patrick Charmant 43 Can AM

Dinand Stevens 44 WR450

Wouter de Graaff 45 Honda crf450x

Ed Wigman 46

Karel Grasmeijer 47 Iveco

Harrie Olthof 48 Iveco

Wilma Olthof 49 Iveco

Piet van Mierlo 50 Iveco

Sjef Bloks 51 Iveco

Meer weten over onze evenementen?

Neem dan contact op met Gerjan.

Stuur Gerjan een bericht

Of bel voor meer informatie
+31 (0)6 51 31 01 38