Verslag 2017 editie

Nick Janssens wint verdiend de Atlas & Desert Chalenge 2017.

Wat was het weer een pracht offroadfeestje, maar Marokko is dan ook gewoon een geweldig offroadparadijs.

Wij starten in een schitterende vallei midden in het Atlasgebergte, net buiten Marrakesh. Hier maken in alle rust de rijders zich op voor een prachtweek motorsport.
De helft van de mannen waren een dag te vroeg en dat hebben ze geweten, Gerjan heb je nog een extra ritje, Uuh okay wat dacht je ervan om de berg Oukaimden van 3273 meter hoog via de moeilijke kant te beklimmen ? Op en top enduro werk, jijzelf tegen de natuur zie maar hoever je komt. Niets mooier als zelf je weg zoeken, steeds hoger en hoger, paden houden op te bestaan, het moet verdorie lukken om boven te komen, helaas weer net niet!
De volgende dag gaan we van start voor onze eerste etappe diep in de Atlas, de bochten knijpen en het is moeilijk je ritme te pakken, Diegenen die er oog voor hebben verbazen zich, wat een verscholen wereld en hoe kunnen die dorpjes hier bestaan. Floren Kemp kan na driekwart van de etappe niet verder, hij weet nog net een dorpje met een soort van schooltje te bereiken, De school gaat net uit en Floren kijkt verbaasd hoe kinderen massaal op het dak van totaal versleten Ford busjes klimmen, op weg naar totaal verscholen dorpjes. In de sweeper geen geklaag alleen maar schitterende verhalen over alles wat hij vandaag meegemaakt heeft. Inmiddels is een ieder al gearriveerd in het bivouac welke gelegen is aan de voet van de woestijn. De biertap maakt het meteen gezellig en onder leiding van onze monteur Jan Hut stort een ieder zich op Floren, dit om hem te helpen en ja hoor, om middennacht is Floren weer in de race, IIIIAAAA niets mooier als motorsport.

Het is nog donker terwijl iedereen al staat te trappelen om te mogen starten aan de eerste woestijn etappe. Bij de eerste CP komen ze stuk voor stuk vol enthousiasme binnen, wat geweldig rijden. De Oilibya-rally passeert geneutraliseerd onze CP en een ieder kan zich vergapen aan fabrieksteams. Floren en Jan Noord hebben inmiddels elkaar gevonden en gaan als een echt team verder terwijl Hans de Ruiter zich verbaasd over hoe mooi rijden Marokko wel niet is. Bij een doorwading valt Hans om en zijn Beta beland onder water en dit terwijl Koen Maes zich volledig vastrijdt in de rivier bedding. De meer ervaren mannen komen probleemloos aan de overkant, Echt een ieder helpt elkaar, geweldig wat een sfeer, dit hoort bij rally sport en de mannen vinden het dan ook prachtig. Cees Siemons bemand de bezemmotor, wat een heerlijke groep lacht hij een ieder lost zijn eigen problemen op terwijl de wat langzamer mannen een uur eerder vertrekken dan de wat snellere mannen.
De Sfeer zit er goed in en een ieder begint vol goede moed aan de zandduinenetappe van de derde dag. Ward Platzbeecker ,Stephan Meertens en Johan Verhaegh ontpoppen zich als volhouders en ware zandpiraten, echt geweldig om te zien. Terwijl de een het niet lukt om de waypoints te halen komt Gerben Lieverdink met energie over binnen. Pieter van Mechgelen en Bart Somers moesten vandaag helaas de strijd staken, over je nek gaan in de duinen is nooit grappig. Op de middag besluiten sommige mannen om het bivouac van de Oilibya te gaan bekijken terwijl anderen lekker aan het zwemmen zijn bij ons hotel.

De strijd is losgebarsten nog maar een handvol rijders hebben alle waypoints gehaald terwijl ze beginnen aan de pracht Special des Dunes ala Antal. De rijders zijn gewaarschuwd daar ze vermoedelijk op driekwart van de route de Oilibya-rally tegen kunnen komen. Nick Janssens vliegt echt door de duinen en komt voor zijn vriend Pieter van Mechgelen als eerste binnen. Eric Deschepper kan goed volgen terwijl Gerben Lieverdink opvalt door gewoon als vierde binnen te komen. Van de Oilibya hebben ze niets meegekregen, hoe anders is dit als Jan Hut als 5de binnen komt. Donders zegt hij, rij ik samen met Cees zij aan zij en dan komt er in een keer een Peugeot met 160kmu er tussen door.  De rest geniet van dit spektakel terwijl een wagen van de Rooy geen idee heeft waar hij heen moet, verbaas ik mij dat die gasten gewoon vol over een hoofd aanvoer piste (openbare weg) direct bij Merzouga mogen blazen. Bart Somers gaat gewoon mee doen en haalt met gemak wat motoren in, wat een feestje weer.

In de avond bij een heerlijk Tajine is echt een ieder in zijn element en de mannen vertellen honderd uit, minder ervaren mannen als Hans de Ruiter en Gert van den Hoek gaan echt met sprongen vooruit terwijl ervaren mannen als Hans Smit en Leo Donker ook elke dag met een big smile binnen komen. De volgende ochtend worden we wakker met een ontbijt in de zandduinen en gaan we de speeltuin van Marokko weer verlaten. De enduro dag wie nu komt is echter nog mooier en de Nederlanders krijgen een tik over de vingers van onze Belgische vrienden. Bart Somers, Eric Deschepper, Pieter van Mechgelen en Koen Maes doen dan ook even voor hoe je een Leppink Adventure klim moet nemen. De eveneens uit Belgie afkomstige Nick Janssen kon nu zijn vriend Pieter niet bij houden terwijl Nick weer heer en meester was in de duinen. Niets mooier als vriendschap en de motorsport natuurlijk!

Onze Gids Mohammed had de tijd van zijn leven daar hij als navigator naast Rick van Mechgelen mocht functioneren. De laatste dag is altijd een feest, Eerst een mooi technisch stuk van 100km waarnaar je vol over een gravelpad kan blazen tot boven de 3000km. De mannen zijn ontroerd, wat een land, wat een pracht en dan die kinderen! zo anders als bij ons. Terwijl een ieder zich verbaasd over de afsluitende canyon, stuurt Rob Oonk de servicecombi betrouwbaar door de Atlas. De strijd is gestreden het feest is geweest. Het was weer een geweldige groep, mannen bedankt het was weer meer dan super!

 

En de winnaars zijn!

1ste Nick Janssens .

2de Eric Deschepper.

3de Gerben Lieverdink.

 

4 Pieter van Mechgelen

5 Johan Verhaegh

6 Stephan Meertens

7 Koen Maes

8 Ward Platzbeecker

9 Bart Somers

10 Leo Donker

11 Hans Smit

12 Gert van den Hoek

13 Jan Noord

14 Hans Dirk Ruiter

15 Floren Kemp

Buiten klassering

Cees Siemons
Jan Hut
Rick van Mechelen
Rob Oonk
Mohamed Arrahil
Gerjan Leppink

 

 

Meer weten over onze evenementen?

Neem dan contact op met Gerjan.

Stuur Gerjan een bericht

Of bel voor meer informatie
+31 (0)6 51 31 01 38